25 oktober 2024

Ondernemen met diabetes type 1

4 minuten leestijd
Freelance basics
Ben je diabeet type 1, dan ken je deze dingen vast wel: onregelmatige bloedsuikers, bijeten of juist extra insuline toedienen. Voor de volksmond eenvoudig te doen en ‘makkelijk om mee te leven’. Maar als diabeet weet je wel beter. Ik wil niet gelijk gaan klagen, maar kan er niet omheen: Diabetes type 1 heeft invloed op alles, van je energielevels tot je angstgevoelens, en dat maakt ondernemen boeiend en soms zelfs vermoeiend. In dit artikel vertel ik je graag hoe ik mijn balans vind tussen leuke successen behalen en er doorgaans een goed gevoel aan over houden.

Met diabetes voelt het soms alsof je met 1-0 achterstaat

Ik herinner me die ene maandagmorgen nog goed. Ik stond klaar voor een belangrijke presentatie, maar mijn bloedsuiker dacht er anders over. Terwijl ik snel een appel naar binnen werkte en hoopte dat mijn glucose zou stabiliseren, besefte ik weer hoe belangrijk consistentie is als ondernemer met diabetes. Zo moet je aan insuline denken, bloedglucosewaarden in de gaten houden, en ondertussen proberen een bedrijf te runnen. Het voelt soms alsof je met 1-0 achterstaat. Toch is het niet onmogelijk.

Even wat cijfers om het te relativeren: in de Verenigde Staten hebben zo’n 304.000 jongeren onder de 20 jaar diabetes type 1. In Nederland zijn er ongeveer 100.000 mensen. Dus ja, we zijn met velen, en ja, het is pittig. Maar het kan.

Consistentie en ritme zijn je beste vrienden

Consistentie en ritme zijn mijn ankers. Vaste tijden, vaste energieritmes, weinig verrassingen. Dit is hoe je het beste kan leven als diabeet. Vaste tijden voor ontbijt, lunch en diner, en zelfs vaste momenten om mijn e-mails te checken. Niet omdat ik een controlefreak ben, maar omdat mijn lichaam dit ritme nodig heeft om optimaal te presteren.

Als ondernemer behoren dit soort routines misschien niet tot je grootste dromen, maar geloof me, ze maken het verschil. Door een strakke planning houd ik niet alleen mijn bloedsuiker in balans, maar ook mijn bedrijf. Het zijn deze vaste patronen die me helpen om zowel zakelijk als privΓ© de balans te vinden.

Je gezondheid in balans houden

Het is essentieel om je gezondheid en welzijn bovenaan je prioriteitenlijst te zetten. Met een aandoening die de levensverwachting met gemiddeld 13 jaar kan verkorten zodra je ouder bent dan 45, kan je het belang van goed voor jezelf zorgen niet genoeg benadrukken. Hier zijn enkele manieren waarop ik mijn gezondheid manage terwijl ik mijn bedrijf opbouw:

  • Regelmatige controles en luisteren naar je lichaam
    Soms zegt je lichaam iets voordat je een probleem ervaart, en dat is van onschatbare waarde. Ik plan mijn dagen zo in dat ik ruimte heb om even bij te sturen als dat nodig is.
  • Slimme technologie gebruiken
    Ik maak gebruik van technologie zoals de Guardian 4 sensor. Dit helpt me om glucosewaarden stabiel te houden terwijl ik focus op werk. Zonder deze tech zou ik niet dezelfde vrijheid hebben om te ondernemen zoals ik nu doe.
  • Sporten voor stabiele energie
    Ik plan mijn workouts rond lunchtijd, omdat ik weet dat mijn energielevel dan het meest stabiel is. Een simpele lunchwandeling kan al het verschil maken. Sport zorgt ervoor dat de opname van insuline optimaal blijft en ik me hierdoor beter voel.
  • Vast eetritme: Stabiele input = stabiele output
    Elke ochtend begin ik met hetzelfde ontbijt: een kom havermout met noten en fruit. Het klinkt saai, maar het werkt voor mij. Door een vast eetpatroon weet mijn lichaam wat het kan verwachten, en dat geeft rust.
  • Voldoende slaap voor een frisse start
    Ik ga altijd op tijd naar bed, zodat de insulineresistentie de volgende dag wederom goed is. Hierdoor verklein ik de kans op fluctuerende bloedsuikers, en voel ik me simpelweg beter.

Doorzettingsvermogen: blijven leren en verbeteren

Als je onderneemt, dan is de kans groot dat dagen van elkaar verschillen. Je weet nooit precies wat er gaat komen, en zeker met diabetes kan het snel wisselen. Ik ben me bewust dat ik dagelijks obstakels tegenkom, en door constant te leren kan ik deze overwinnen, zelfs als het even tegenzit.

Soms wil mijn lichaam niet mee. Dan voel ik me moe, zit mijn energie laag, en lijkt het bedrijf runnen ineens een hele opgave. Maar juist op die dagen herinner ik mezelf eraan waarom ik dit doe. Het geeft me een doel en een reden om elke dag weer mijn best te doen.

Tot slot: kleine stappen maken groot verschil

Ja, het is niet altijd makkelijk. Maar juist die obstakels maken ons sterker. Dus aan alle ondernemers met diabetes: blijf volhouden, blijf leren, en weet dat je niet alleen bent. Consistentie en ritme zijn misschien niet de spannendste woorden, maar voor ons zijn ze de sleutel tot een goed leven Γ©n een succesvol bedrijf.

Dat was ‘m weer. Tot de volgende!

Groet,
Die Lange

Deel op

Jeroen Elout - LangeGast
Jeroen Elout

In 2019 begon ik mijn freelance marketing avontuur. Wat eerst naast mijn baan gebeurde, groeide al snel uit tot een volwaardig freelance bestaan. Freelancen gaf me de vrijheid om slimmer te werken en meer impact te maken in minder uren. Met die ervaring help ik (startende) ondernemers hun dromen waar te maken.