8 oktober 2024

Hoe je als freelancer je netwerk uitbreidt

3 min leestijd
Tools en Technologie

Als je me een beetje volgt op LinkedIn, dan weet je dat ik vaak zeg: je netwerk is je grootste troef. En dat zeg ik als iemand die zichzelf als introvert ziet en vroeger absoluut geen held was in netwerken. Maar ik heb geleerd dat het niet uitmaakt of je een geboren netwerker bent of niet, je netwerk kan de sleutel zijn tot nieuwe kansen. Zeker als freelancer.

Het klinkt cliché, maar de mensen die je al kent, zijn vaak de eersten die je helpen. Je moet ze alleen wel activeren. Vergeet niet om direct aan je netwerk te vragen of ze iemand kennen die jouw hulp kan gebruiken. Deze stap wordt vaak overgeslagen, simpelweg omdat het ongemakkelijk voelt. Maar geloof me, dat ongemak zit vooral in je hoofd.

Overdeliver als startende ondernemer

De beste netwerkkansen komen vaak niet eens door direct vragen, maar door hoe je je huidige klanten behandelt. Behandel elke klant alsof ze je enige zijn. Geef ze de aandacht die jij zelf ook verwacht als je ergens klant bent. Wees er voor ze, altijd. En zeg nooit dat je “te druk” bent. Die klanten zullen vaker aan je denken, en nog belangrijker: ze zullen je aanbevelen.

LinkedIn om te netwerken en direct contact te krijgen

Voor mij is LinkedIn de plek om zichtbaar te zijn. Wekelijks deel ik posts over marketing, tips, en ervaringen. En ik zorg dat ik altijd reageer op berichten en reacties, want dit vergroot de kans dat je zichtbaar blijft. Het algoritme beloont actieve gebruikers, dus hoe meer je deelt en reageert, hoe groter de kans dat jouw profiel op de radar komt bij potentiële klanten.

Zet LinkedIn automation slim in

Ik gebruik soms Linked Helper om nieuwe connecties te maken en follow-ups te sturen. Dit is normaal een tijdrovende klus, maar automation maakt het super efficiënt. Zo blijf ik altijd top of mind zonder er veel tijd aan kwijt te zijn. Automatisering werkt goed, maar blijf wel authentiek. Zorg ervoor dat je de echte jij laat zien wanneer het telt.

Pro-tip: Probeer Linked Helper zelf eens uit. Ik word niet gesponsord hoor, maar het werkt gewoon echt goed.

Creëer content via video, blogs of nieuwsbrieven

Mensen kijken sneller een video dan dat ze een lange tekst lezen. Maar dat betekent ook dat de lat voor video’s tegenwoordig hoger ligt. Vind je schrijven fijner? Overweeg dan om blogs te publiceren op je eigen website, via LinkedIn of met nieuwsbriefsoftware zoals Beehiiv. Of je nu yogalerares bent die haar workshops deelt of een online coach met klantverhalen: deel wat je doet. Test uit wat voor jou werkt en verspreid je content op platforms waar je doelgroep zit.

Netwerken is een marathon, geen sprint

Netwerken is geen quick fix. Het is een proces dat consistentie vereist, zowel online als offline. Geduld is cruciaal. Blijf waarde bieden aan je netwerk en blijf actief, ook als het soms voelt alsof niemand kijkt. Uiteindelijk betaalt het zich uit.

Door je bestaande netwerk actief aan te spreken, goed voor je klanten te zorgen en zichtbaar te blijven op platforms zoals LinkedIn, bouw je als freelancer een netwerk dat je grootste bron van opdrachten zal worden.

Wil je verder praten over hoe je dit voor jezelf kan inzetten? Stuur me een bericht!

Tot de volgende,
die Lange

Deel op

Jeroen Elout - LangeGast
Jeroen Elout

In 2019 begon ik mijn freelance marketing avontuur. Wat eerst naast mijn baan gebeurde, groeide al snel uit tot een volwaardig freelance bestaan. Freelancen gaf me de vrijheid om slimmer te werken en meer impact te maken in minder uren. Met die ervaring help ik (startende) ondernemers hun dromen waar te maken.